Boxwood häck är en populär typ av häck och finns därför ofta i holländska trädgårdar. Många fina former beskärs som labyrinter eller sfärer. Tyvärr finns det också fler och fler boxwood larver på grund av ökningen av boxwood häckar. Dessa insekter äter bladen, vilket leder till allvarlig skada på lådhäcken. Du kan känna igen ett sådant skadedjur av många spindlar och bruna fläckar i häcken. Naturligtvis mycket irriterande, men lyckligtvis finns det alternativ.Slåss mot buksbomslarven
Det är möjligt att ta bort buksbomslarven från häcken själv. En sådan larv kan kännas igen av sitt svarta huvud och en ljusgul eller grön kropp med några svarta och vita ränder. Så snart det är varmare än 10 grader, tar larven handlingen. Om det finns torra och vissna fläckar i häcken är det dags att undersöka växten. Börja på dessa platser och undersök häcken genom att separera bladen med händerna. Om spindlar kan hittas, finns det buksbomslarver i häcken. Det är möjligt att ta bort larverna med händerna, men använd handskar för detta. Kassera larverna i en tillsluten påse och med restavfallet. Tänk på att den här metoden bara fungerar om hela gatan gör det, annars kommer larverna från en annan häck. En annan metod är att använda bekämpningsmedel, men det garanterar inte heller att larverna kommer att hålla sig borta. I många fall är det därför bättre att gå till ett alternativ till buksbomshäcken.

Japansk järnek
Ett alternativ som ofta används för buksbomshäcken är den japanska järneket. Det finns två olika varianter av denna japanska järnek, nämligen Ilex crenata ‘Dark Green’ och Ilex crenata ‘Luxus Hedge’. Eftersom buksbomslarven inte gillar saften av denna buksbomsersättning, håller insekten sig också borta. Namnet antyder antagligen att denna häck består av taggiga löv, men tvärtom är sant. Den japanska järnek har små ovala löv och är mycket lik buxbom. En annan fördel med denna häck är att den tål bättre låga temperaturer och vind. En skillnad mellan denna häck och buxbom är att den japanska järnek är lite mindre kompakt.

Ilex crenata ‘Luxury Hedge’

Ilex crenata ‘Dark Green’
kardinal hatt
Kardinalens hatt, även kallad Euonymus ‘Green Spire’, liknar mycket buksbom. Den mörkgröna lövverket på denna häck är liten och blank. Växten är lätt att beskära så att höjden är perfekt för din trädgård. Kardinalhatten användes främst i planteringar men används nu alltmer som en låg häck i trädgårdarna. Denna växt växer dock minst 20 centimeter per år. I jämförelse med den japanska järnek, som växer maximalt 30 centimeter per år, krävs därför beskärning oftare.

Liguster
Privet, ‘Ligustrum ovalifolium’, är en stark växt. Du behöver inte oroa dig för jordtypen, eftersom privet växer lätt. Detta återspeglas också i hur snabbt grenarna kommer tillbaka när växten har beskurits. Även om du beskär häcken hela vägen tillbaka kommer alltid nya grenar att dyka upp. Dessutom blommar vita blommor på Privet. På grund av växtens täta tillväxt lockas många fåglar och bin till den. Lövverket på Privet är något större och mer spetsigt än lövträ, men är fortfarande en bra ersättning.

Busk honungsfolie
Struikkamperfolie, Lonicera nitida ‘Elegans, passar i listan över ersättningar av buksbom. Lövverket på denna växt, som buksbom, är grönt, litet och glänsande. Om du vill se snabba resultat i trädgården är Struikkamperfolie verkligen ett bra alternativ. Denna växt växer minst 40 centimeter per år och är väldigt kompakt. Struikkamperfolie ser mer ut som buksbom än kardinalhatten, men tar mer tid. Eftersom växten växer så snabbt måste den också beskäras oftare.

gift träd
Slutligen är Venijnboom, Taxus baccata, en populär häckart och ett bra alternativ till buksbomshäcken. Idegran är hård och en skuggig fläck är inget problem för denna växt. Eftersom Taxus växer långsamt kan fina former beskäras i denna häck, som glödlampor eller labyrinter. För bästa resultat, beskär denna häck två gånger om året. Tänk på att växten behöver mycket vatten under de första åren. Dessutom ska Taxus aldrig ha ett substrat som är för fuktigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *